Kinderboerderij De Wilgenhof - boerderij, lescentrum en schooltuinen

Boerderijdieren

De katten

Onze boerderijkat (de zwart-witte op de foto, haar rood-witte broertje Nemo is helaas overleden) is een vrouwtje genaamd Wendy. Ze is in juni 2013 geboren. Ze komt uit een dierenasiel. Ze struint vaak over de boerderij, en probeert zo af en toe een duif te vangen. En dat lukt niet altijd. De kinderen vindt zij nog een beetje eng, vooral als die op haar af komen rennen.

 

De koeien

De koeien zijn Lakenvelderkoeien en dat is een Oudhollands ras. Ze staan ook ingeschreven in het Nederlands Lakenvelder Stamboek.

Lenneke is geboren op 10 maart 2012 en Lotte is geboren op 3 april 2014

's Zomers staan de koeien de hele dag in de wei. Soms komen ze alleen maar naar binnen om te eten en gaan ze daarna weer lekker naar buiten.

's Winters staan de koeien in  hun ruime loopstallen. Als ze dan naar buiten gaan, trappen ze het hele weiland kapot en hebben ze in het voorjaar geen gras meer.

De paarden

De pony's zijn fjordenpaarden. het zijn 2 hele lieve en soms ondeugende pony's.

Jerika is geboren op 2 mei 1989, Taïga op 30 maart 1998. Jerika is de moeder van Taïga. Jerika mag dan nu wel wat ouder zijn, af en toe voelt en gedraagt ze zich als een veulen!

Jerika en Taïga staan ingeschreven in het Nederlands Fjordenpaarden Stamboek.

De varkens

De 2 varkens zijn van het ras Groot York.

Bea en Truus zijn zusjes en geboren op 1 april 2013.

Ze zijn op de kinderboerderij geboren, hun moeder is Beppie.

Omdat het voor varkens beter is om gezellig met z'n 2en te zijn, maar een nieuw varken bij een ander varken zetten niet zonder problemen gaat, hebben de dierverzorgers besloten om Beppie een ander huis te geven en 2 biggetjes van haar te houden.

Ze hebben een grote speelplaats met modderpoel waar ze lekker in kunnen rollen. Dat doen ze ook erg graag. Ze zijn dan net duo penotti varkentjes: aan de onderkant wit, aan de bovenkant zwart.

 

De geiten

Dwerggeiten
Dwerggeiten

De kinderboerderij heeft 2 verschillende soorten geiten, melkgeiten en dwerggeiten.

Als de melkgeiten lammeren hebben, blijven die bij de moeders drinken totdat ze oud genoeg zijn om weg te mogen. daarna worden de geiten elke dag gemolken met de melkmachine

De dwerggeit is een apart ras. veel mensen denken dat ze de lammeren zijn van de melkgeiten, maar dit is absoluut niet waar! Vandaar dat de dwerggeiten meestal wat aan de dikke kant zijn.

Alle geiten lopen overdag alleen als het droog is in de wei, ze hebben namelijk een hekel aan regen en kou.

De schapen

De schapen zijn Zwartbles schapen.

Ongeveer vanaf eind maart begrazen de schapen met hun lammeren het Berg-en Broekpark. Daarmee helpen ze het gras kort te houden en om meer diversiteit in de beplanting te krijgen. 's Winters staan ze gewoon lekker in de stal.

Rond augustus gaat de ram bij de kudde en zijn er in januari lammetjes te bewonderen.

Konijnen,cavia's, kippen en pauwen

De konijnen zijn er in verschillende soorten en maten met alle leeftijden. 's Zomers zitten er een aantal op de heuvel in de geitenwei en 's winters verhuizen ze weer naar de flat naast de geitenstal. Soms zijn er wel eens jonge konijntjes, die dan ook te koop zijn.

 

De cavia's zitten met z'n allen gezellig in een grote open bak, onder de trap in de geitenstal. ze springen er nooit uit. 1 Cavia zit meestal apart, dit is het mannetje. hij kan niet bij de andere cavia's anders hebben ze het hele jaar door baby's. best leuk, maar niet goed voor de gezondheid van de moederdieren.

 

 

Ook lopen er 4 pauwen rond. Dit zijn 3 hennen en 1 haan.  De hanen hebben een hele mooie staart die ze omhoog zetten als ze willen pronken. Soms doen ze het wel eens voor de bezoekers. Het rijmpje 'pauw,pauw, ik ben mooier dan jouw' werkt helaas niet, maar het blijft leuk om te proberen.

 

 

 

De kippen zijn ruim vertegenwoordigd met verschillende rassen. Dit zijn allemaal Hollandse rassen. Meestal kun je aan de naam al zien waar ze vandaan komen. De kippen die loslopen zijn hele rustige kippen die niet snel schrikken. De rest is te schrikachtig om los te laten lopen.

 

 

De kat

Op 25 september hebben de dierverzorgers afscheid genomen van de kat Spooky.

Z'n gezondheid liet hem de laatste 2 weken flink in de steek, en hebben de verzorgers besloten dat dit het beste voor hem was.

Spooky is 17 jaar oud geworden.

Hij ving nog regelmatig een muis of rat. 's Zomers lag hij vaak van het zonnetje te genieten en 's winters lag hij het liefst bij de kachel in de kantine op z'n eigen stoel.

 

De hond

 Helaas hebben de dierverzorgers op 18 juni 2013 besloten om afscheid te nemen van de hond. Z'n gezondheid was dusdanig slecht dat het het beste voor hem was.

Pierre is 13 jaar oud geworden.

Hij is als puppy uit het asiel gehaald. Daar is hij heengebracht nadat iemand hem in de metro had gevonden. Hij is dag en nacht op de kinderboerderij geweest, en sliep de laatste jaren in de geitenstal. Pierre was altijd heel lief tegen kinderen, maar van vreemde honden moest hij niks hebben.